Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!


Σήμερα έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο στο vice, μηνιαίο free press περιοδικό. Το άρθρο λεγόταν LIFE IN THE JUNGLE (Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ) του Mathieu Berenholc. Ζούγκλα αποκαλούν οι πρόσφυγες αλλά και ο Τύπος το Καλαί, το κοντινότερο σημείο της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Καλαί είναι το μέρος όπου συναθροίζονται, σε ένα τεράστιο άναρχο στρατόπεδο από αυτοσχέδια καταφύγια , χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σομαλία, όπως αναφέρει και το άρθρο.Ο Mathieu Berenholc λοιπόν που μαζί με τη Laureen Langendorff επισκέφτηκαν το Καλαί, κατέγραψαν μεταξύ των άλλων και λίγα λόγια μερικών προσφύγων. Ίσως να μην είχα γράψει αυτό το κείμενο, αν δεν υπήρχαν μέσα στο συγκεκριμένο άρθρο τα παρακάτω λόγια ενός Αφγανού πρόσφυγα.




"Η οικογένεια μου αναγκάστηκε να πάει στο Πακιστάν, κι όταν ο πατέρας μου πέθανε, η μητέρα μου μου είπε να πάω στην Ευρώπη. Τότε ξεκίνησε το ταξίδι μου. Στο Ιράν όλα ήταν καλά γιατί ήμουν απασχολημένος με τη δουλειά. Μετά πήγα στην Τουρκία. Ήμουν εκεί με έναν ατζέντη(έτσι αποκαλεί ο Hamili τους λαθρεμπόρους), ο οποίος δεν μου πήρε καθόλου χρήματα. Έμεινα δύο μήνες στην Ισταμπούλ, μετά πήρα μια βάρκα για την Ελλάδα, αλλά ήταν χαλασμένη και έπρεπε να ολοκληρώσω το ταξίδι μου κολυμπώντας. Ήμουν οχτώ ώρες στο νερό. Μετά είδα ένα ελικόπτερο. Ήταν η ελληνική αστυνομία. Με πήγαν στην Αθήνα. Απ'όλες τις χώρες που πέρασα, η Ελλάδα ήταν η χειρότερη. Παραήταν δύσκολα. Δούλευες και μετά οι άνθρωποι δεν σου έδιναν τα λεφτά. Έλεγαν ότι δεν έκανες καλή δουλειά. Δεν είχαν καλή συμπεριφορά - σε προσβάλανε όλη την ώρα, λέγοντάς σε μαλάκα. Ξέρεις, είναι πολύ κακή λέξη. Οι άνθρωποι στη Γαλλία είναι πολύ φιλικοί, και στην Ιταλία επίσης, αλλά στην Ελλάδα; Πολύ κακοί. Με το που βρω χρόνο στην Αγγλία, θα γράψω στο internet στη δικιά μου γλώσσα. Θα γράψω και βιβλίο γι'αυτο. Ξέρω να γράφω, μη νομίζεις. Πήγα στο σχολείο για 12 χρόνια. Είμαι και ράφτης. Πήγαινα και σε έναν αθλητικό σύλλογο και έκανα κουνγκ φου. Θέλω να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα - ότι σου βάζουν τις φωνές, και καμιά φορά σε βαράνε. Αν είχα την ευκαιρία να σκοτώσω έναν Ταλιμπάν, δεν θα το έκανα, αλλά θα σκότωνα Έλληνες αν είχα την ευκαιρία, διότι δεν είναι καλοί μαζί μας."





Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι γύρευαν οι μετανάστες στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Απλά επέστρεψαν τη βία και τον εξευτελισμό που δέχονται τόσα χρόνια, οπως ανέφερε και ένα κείμενο από στέκι αλβανών μεταναστών στο Αγρίνιο. Αυτές οι μέρες δεν ήταν μόνο δικές μας. Ήταν και για τους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες δολοφονημένους στα σύνορα, στα αστυνομικά τμήματα, στο Αιγαίο, στους χώρους εργασίας. Ήταν για τους δολοφονημένους επειδή δούλευαν σαν σκυλιά, επειδή δεν σκύψανε το κεφάλι για το τίποτα. Ήταν για τον εξευτελισμό στα σύνορα, στα κέντρα αλλοδαπών που συνεχίζεται ακόμα....


Η Ελλάδα λοιπόν είναι μια πολύ καλή χώρα για να γράψει κανείς ένα βιβλίο, όμως μια πολύ κακή χώρα για να μεταναστέψει κανείς. Ακόμα και για έναν Αφγανό, που έχει χάσει τον πατέρα του από τους Ταλιμπάν, που ζει τη βία καθημερινά, που διανύει δεκάδες χώρες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, η Ελλάδα είναι ένας κακός προορισμός! Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι το ότι αν διαβάσω τα παραπάνω λόγια του Αφγανού πρόσφυγα σε δέκα έλληνες, οι εννέα αντιδράσεις θα είναι κάπως έτσι: " να πάει στη χώρα του ρε ο κωλοαφγανός που θα σκότωνε και έλληνες!!" (σε πρόλαβα ε;) Αυτή τη παιδεία μας έχουνε δώσει. Τη πλύση εγκεφάλου την έχουμε δεχτεί από τότε που κάναμε τα τα πρώτα μας βήματα! Από τότε που πρωτοακούσαμε το "φύγε από εκεί...κακό...θα φωνάξω τον μαύρο!" Αργότερα από το σχολείο, την εκκλησία, και μια ζωή μέχρι να πεθάνουμε από τα ΜΜΕ. Κάθε μέρα το αναπαράγουν. "Οι αλλοδαποί σκοτώνουν, οι αλλοδαποί βιάζουν, οι αλλοδαποί κλέβουν! "Ποια είναι όμως η αιτία αυτής της βίας; Τη βία που δέχονται οι αλλοδαποί δεν τη βλέπουμε ποτέ στην τηλεόραση. Την ώρα λοιπόν που τα δελτία παίζουν με τα νεύρα μας, δείχνοντας τον Γιακουμάτο να κάνει δηλώσεις πάνω στο ενδεχόμενο της μείωσης του μισθού των βουλευτών, και να μιλάει για κουπόνια με συσσίτιο, μπορώ να βρώ στο indymedia (ναι αυτο το site που προσπαθούν να κλείσουν οι κυβερνώντες τους τελευταίους μήνες - μάλλον ενοχλεί το έργο τους) μια είδηση μερικών ημερών, για τέσσερεις μετανάστες στο Μεσολόγγι, που ξυλοκοπήθηκαν άγρια από δεκαπέντε άτομα, όταν τους φώναξε ο εργοδότης για να ''καθαρίσουν" αφού οι μετανάστες τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα! Τα κανάλια θα οργιάσουν όμως όταν οι μετανάστες επιστρέψουν αυτή τη βία που δέχονται τόσα χρόνια και για την οποία τα ΜΜΕ σιωπούν "εκκωφαντικά" κάθε μέρα. Που δέχονται καθημερινά το βρίσιμο, το "μισό" βλέμμα των πολιτών, τη κάθε χείριστη συμπεριφορά χωρίς λόγο, την ώρα που φαντάζομαι ότι ο παραπάνω "ράμπο" εργοδότης, κυκλοφορεί χαίροντας την άκρα εκτίμηση των συμπολιτών του. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε που πρέπει να απευθύνουμε το θυμό μας; Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να βρούμε το θάρρος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Να σκεφτούμε γιατί θα βρίζαμε πολύ εύκολα τον πακιστανό που θα προσπαθούσε να καθαρίσει το τζάμι μας στο φανάρι, ενώ πολύ δύσκολα θα το κάναμε αν στη θέση του ήταν μια δίμετρη ξανθιά(ή και μελαχρινή) μοντέλα; Γιατί θα φερόμασταν άσχημα σε κάποιον αλλοδαπό πλανόδιο μικροπωλητή που θα μας απασχολούσε και όχι σε μια καλόγρια;



Στο φανάρι της Μιχαλακοπούλου στο caravel, συναντώ συχνά έναν πακιστανό που καθαρίζει παρμπρίζ. Είχαμε πει δυο κουβέντες μια φορά. Από τότε πάντα με θυμάται! Δεν προλαβαίνει πάντα να μου καθαρίσει το τζάμι. Δεν έχω πάντα να τον πληρώσω. Κι'όμως φτάνει ένα "γεια σου φίλε" για να λάμψει ολόκληρος. Φτάνουν μόνο δύο λέξεις για να δω αυτόν τον άνθρωπο για λίγα λεπτά ευτυχισμένο. Είμαστε όμως όλοι τόσο λιπόψυχοι, τόσο "τσιγκούνηδες"......Τόσο μίσος για δυο λέξεις!


Οι ισχυροί αυτού του κόσμου, μας θέλουν χωρισμένους σε συγκρουόμενες ομάδες. Εμείς τους κάνουμε το χατίρι και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, χωρίς κανένα λόγο. Ως πότε; Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την τηλεόραση και να ανοίξουμε τα μάτια μας.


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΛΗ Η ΓΗ!!!


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1108338







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου